Cum intretinem?


Intretinerea frigiderelor
Aparatele din bucătărie au nevoie de îngrijire și curățare pentru a funcționa la capacitate maximă și pentru a-și prelungi durata de viață. Iată câteva trucuri și sfaturi pentru păstrarea lor într-o stare impecabilă.
In general frigiderele sunt proiectate sa functioneze la o temperatura intre +10ºC si  +32ºC. Daca temperatura din incapere depaseste +32ºC, în interiorul aparatului temperatura poate sa creasca, iar daca temperatura scade sub +10ºC, aparatul nu mai functioneaza normal. Evitati utilizarea lui la temperaturi mai mici de +5ºC.
Instalati aparatul departe de orice sursa de caldura si foc. Instalarea într-o incapere calda, expunerea directa la razele solare sau pozitionarea aparatului în apropierea unei surse de caldura (calorifere, masini de gatit, cuptoare), maresc consumul de energie electrica si reduc durata de viata a acestuia.
Respectati urmatoarele distante minime: 100 cm de soba si150 cm de aragaz sau cuptor.
Asezati aparatul într-un loc uscat si bine ventilat, perfect nivelat, reglând piciorusele anterioare daca este necesa.
Orice piesa de mobilier „suspendata” se va monta la o distanta minima de 250 mm deasupra  frigiderului. Aceeasi distanta se va asigura si în cazul existentei unei nise sau a altui element de constructie.
Aranjeaza alimentele in functie de tipul lor - fructe, legume, lactate, gustari - si de marime. Acest lucru te scuteste de pierdere de timp, nervi si surprize neplacute, de genul: branza mucegaita intr-un colt uitat.
Daca ai copii, aloca fiecaruia un spatiu "personalizat" pe rafturi. Spre exemplu, fiecare prichindel poate avea recipientul sau, plin cu bunatati sanatoase. In acest fel, poti sa si controlezi ce mananca nazdravanii.
Calitatea recipientelor in care pastrezi alimentele este deosebit de importanta, atat pentru pastrarea prospetimii acestora, cat si pentru confortul tau: un recipient de calitate are o durata de viata mai lunga.
Alimentele nepreparate termic (de exemplu, carnea proaspata sau cruditatile nespalate) nu trebuie asezate alaturi de mancarea gatita, fiindca pot transmite bacterii si microbi care sa o contamineze.
Este recomandat sa asezi pe rafturile superioare mancarea gatita, iar pe cele inferioare, alimentele nepreparate termic si cruditatile.
Lasa spatiu in jurul alimentelor, pentru ca aerul rece sa poata circula liber, racindu-le uniform pe toate si mentinand temperatura adecvata. Nu uita ca un frigider plin ochi risca sa se transforme intr-o adevarata "bomba bacteriologica". 
Sfaturi:
  • Sa nu introduci in congelator o cantitate prea mare de alimente dintr-o data. Calitatea elementelor se pastreaza cel mai bine daca sunt congelate in profunzime cat mai repede posibil.
  • Regleaza butonul termostat pe o pozitie superioara, dar fara a provoca scaderea exagerata (sub 0º C) a temperaturii in frigider.
  • Alimentele proaspete nu trebuie sa vina in contact cu alimentele deja conglate.
  • Alimentele congelate le poti introduce in congelator fara a mai fi nevoie sa se regleze termostatul.
  • Orice aliment, chiar si partial decongelat, nu mai poate fi recongelat, trebuie consumat imediat sau gatit si apoi recongelat.
  • Bauturile acidulate nu se pastreaza in congelator.
  • In cazul unei intreruperi de curent nu deschide usa aparatului. Numarul de ore in care alimentele congelate nu vor fi afectate de intreruperea curentului este dat de autonomie (in general 18 ore).
  • Aparatele frigorifice se curata periodic cu solutii speciale sau cu apa cu otet si se dezgheata imediat ce s-a format zapada in congelator.
Atât frigiderul cât și congelatorul trebuie dezinfectate periodic, cam de două ori pe an. Pe perioada verii însă, frigiderul are nevoie de curățări mai dese, având în vedere că se stochează cantități mari de legume și fructe.
Operațiunea de îngrijire este foarte simplă, necesitând doar o lavetă îmbibată în apă caldă și detergent de vase. Cu ea îndepărtezi orice urmă de pată și umezeală din interiorul frigiderului.
Când reasezi vasele și cutiile cu alimente înapoi, șterge fiecare articol în parte pentru a elimina toate bacteriile. Mirosurile specifice se înlătură cu ajutorul unui plic de bicarbonat de sodiu/lămâie tăiată în patru/zaț proaspăt de cafea, plasate în spatele rafturilor.
Se dezgheață congelatorul, se înlătură rafturile, grătarele și tăvile. Se spală totul (pereții și sertarele) cu o soluție obținută din apă caldă și detergent de vase. După uscare se pune în funcțiune, iar după o jumătate de oră se introduc sertarele cu alimente.
Praful de pe grătarul din spatele combinei frigorifice se înlătură de cel puțin două ori pe an, folosind aspiratorul.

Curatarea ecranelor LCD
Exista in comert servetele umede, speciale pentru ecranele LCD sau spray-uri.
Se pot curata cu 2 lavete din microfibra, una pufoasa pe care se umezeste cu apa calduta (daca sunt pete de grasime se poate folosesi lichid pentru geamuri in cantitate mica, pulverizat pe laveta). Se sterge apoi cu o laveta uscata, speciala pentru geamuri (neteda) cu care se elimina darele lasate de lichid (mai ales pe cele lucioase).
Lavetele speciale pentru geamuri se gasesc prin hypermarket-uri, sunt ambalate individual si au culoare galbena. Sunt impregnate cu o solutie si chiar dupa spalare in masina de spalat curata la fel de bine.

Intretinerea masinii de spalat 
- Cititi cu atentie manualul de utilizare inainte de instalarea aparatului;
- Desfaceti suruburile de fixare a cuvei din spatele masinii, ele sunt folosite pentru protejarea ei la transport. Daca nu se inlatura, cuva se poate deforma la prima spalare si se pierde garantia;
- Masina trebuie sa fie perfect echilibrata, altfel din cauza denivelarilor se produc vibratii suplimentare care pot defecta aparatul. Reglati picoarele pe rand si, daca este nevoie, folositi dispozitive de atenuare a vibratiilor (exista seturi de 4 buc din cauciuc);
- Toti producatorii recomanda sa efectuati prima spalare fara rufe, pe un program indicat in manual;
- Verificati periodic filtrul, veti avea surprize neplacute daca il desfaceti rar;
- Calgon si alte dedurizatoare de apa nu sunt produse de curatat, ele se folosesc preventiv pentru a neutraliza si indeparta calcarul din apa folosita la spalat si pentru protejarea componentelor masinii de spalat;
- Pentru indepartarea depunerilor de calcar, folositi solutii anticalcar speciale pentru masina de spalat (pudra sau lichide);
- De cateva ori pe an, realizati un ciclu de spalare la 90 de grade, cu detergent si fara rufe, curatand astfel traseele prin care circula apa;
- Verificati periodic furtunul de alimentare cu apa, producatorii recomanda inlocuirea lui la 5 ani;
   Chiar daca toate brandurile sunt etichetate „detergent de rufe”, unele curata mai eficient decat celelalte. Cei mai buni detergenti contin enzime, care sunt foarte bune in eliminarea petelor lasate de agentii proteici, cum sunt cele de sange, lapte sau dulciuri.
   Inalbitorul este usor mai dens decat apa, deci se poate aduna in mici conglomerate care se pot lasa pe fundul cuvei si se pot lipi de un articol vestimentar, cauzand chiar gaurirea materialului. Exista totusi modalitati de prevenire. Daca masina ta de spalat are un compartiment special pentru inalbitor, foloseste-l! Astfel, inalbitorul nu intra direct in cuva, ci ajunge pe fundul masinii de spalat, intrand in contact si amestecandu-se doar cu apa, si nu direct cu rufele.
   In functie de cat de rezistenta este vopseaua materialelor, o cantitate mica de inalbitor nu dauneaza, dimpotriva. Este bine totusi sa testezi materialul (pe o portiune mica si mai putin vizibila): aplica putin inalbitor, asteapta un minut si apoi sterge suprafata  cu un prosop de hartie. Daca nu se schimba culoarea, e semn ca poti folosi inalbitor atunci cand speli articolul respectiv.
   Desi spalatul cu apa rece economiseste energie, detergentul nu este la fel de eficient in apa rece cum e in apa fierbinte. Daca hainele sunt foarte murdare, pentru o curatare eficienta, trebuie spalate in apa calda / fierbinte. In schimb, hainele mai putin murdare pot fi spalate cu apa calduta / rece, dar folosind cantitatea optima de detergent.
  Pentru a preveni decolorarea, intoarce pe dos hainele inchise la culoare, inainte de a le pune in masina de spalat. Spalarea in apa rece a hainelor colorate cu vopseluri instabile le va mentine culoarea pentru mai mult timp. 
  Este mai eficient din punctul de vedere al consumului de energie sa folosesti capacitatea maxima de incarcare, selectand ciclul de spalare optim si cea mai mica temperatura la care pot fi spalate rufele tale.   

Curățarea cuptorului cu microunde
Pereții interiori se șterg folosind o cârpă curată, apă și detergent de vase. Înainte de această acțiune pune la fiert o cană de apă și un sfert de cană de oțet. După ce dă în clocot, introdu vasul în cuptor și lasă să se evapore timp de câteva minute. În acest fel vei elimina grăsimea mai ușor.
Tava de sticlă se spală în chiuvetă, la fel ca oricare vas.
Și în acest aparat se adună mirosuri de la numeroasele alimente preparate. Înlăturarea lor presupune să ții peste noapte în cuptor un vas cu apă și oțet/suc de lămâie.
Curăță cuptorul săptămânal sau de două ori pe lună.

Curățarea mașinii de spălat vase
Chiar dacă mașina de spălat vase are rolul de a curăța, la rândul ei necesită curățare. Ștergerea cu o lavetă umedă, îmbibată în apă cu bicarbonat de sodiu, este suficientă pentru înlăturarea eventualelor pete.
La fel ca în cazul celorlalte produse electrocasnice, mirosurile neplăcute pot fi îndepărtate plasând o grămăjoară de bicarbonat de sodiu pe fundul mașinii.

Curățarea plitei cu suport ceramic
Detergentul de vase poate fi folosit cu succes pentru curățarea petelor proaspete. În cazul celor întărite și consistente, lasă pata să se înmoaie preț de câteva ore, cu apă caldă și detergent sau cu oțet. Este exclusă folosirea materialelor abrazive, care pot cauza urme și zgârieturi.
După fiecare curățare, usucă bine plita cu un prosop moale din bumbac. În ceea ce privește buretele pentru curățat, este bine să păstrezi un exemplar strict pentru folosirea pe plită, deoarece contactul lui cu alte suprafețe poate aduna particule dure.

Intretinerea aspiratorului
Pentru a folosi eficient aspiratorul, dar şi pentru a-i prelungi "viaţa", e necesar să ţineţi cont de câteva regului:
* Schimbaţi des sacul de praf (dacă are) si filtrele pentru a creşte puterea de absorbţie a aspiratorului.
* Nu folosiţi aspiratorul după ce aţi dat pe covor cu soluţii de curăţat.
* Evitaţi colectarea obiectelor grele sau ascuţite pentru că ele pot deteriora aparatul.
* Verifică dacă tuburile şi furtunul sunt blocate cu diverse obiecte, care ar putea împiedica fluxul de aer. De asemenea, este esenţial ca furtunul să nu fie fisurat pentru a evita reducerea puterii de absorbţie.
* În cazul aspiratoarelor dotate cu turboperie, îndepărtaţi scamele şi firele de păr cu ajutorul unei foarfece.