Cum cumparam?

Cum va alegeti frigiderul?
Optiunile in materie de frigidere includ modelele side-by-side, frigiderele cu 2 usi (la care congelatorul este pozitionat in partea de sus) si combinele frigorifice (la care congelatorul este pozitionat in partea de jos).
Atat aparatele frigorifice standard cat si cele incorporabile sunt disponibile in variantele prezentate mai sus si cu siguranta, vei putea gasi frigiderul care sa se potriveasca nevoilor tale.
Modelele side-by-side sunt prevazute cu 2 usi si cu dispozitive pentru apa si gheata montate in exterior, pe usa.
Frigiderele cu 2 usi, adica cele cu congelatorul pozitionat in partea de sus sunt cele mai des intalnite.
Cand alegi un astfel de frigider, trebuie sa tii cont de nevoile tale in ceea ce priveste capacitatea de stocare a frigiderului. De asemenea, trebuie sa ai in vedere ca modelele incorporabile sunt mai inalte si au o capacitate mai mare decat modelele obisnuite.
Combinele frigorifice sau frigiderele cu congelatorul proiectat in partea de jos sunt tot mai populare datorita stilului si designului care le fac mai usor de pozitionat in spatiu.
Frigiderele cabinet sunt frigiderele cu o singura usa, cu congelator mic in interior (aprox 18 - 20 litri) si permit depozitarea unei cantitati semnificative de alimente proaspete. Cele fara congelator se numesc racitoare.
Mini-barurile permit depozitarea unei cantitati mici de alimente si sunt ideale pentru birouri, dormitoare (camere hotel).
Inainte de a-l cumpara, raspunde la o serie de intrebari menite sa te ajute in luarea deciziei:
1.     Cat de numeroasa este familia ta?
2.     Care este spatiul disponibil in bucatarie?
3.     De cat spatiu ai nevoie pentru a depozita alimentele proaspete sau congelate?
4.     Sunt nevoi specifice de care ar trebui sa tii cont?
5.     Ce culoare si design se potrivesc cel mai bine in bucataria ta?
6.     Doresti sa faci economie la consumul de energie electrica? Clasa energetica - consumul energetic este foarte important, in momentul acesta cred ca mai exista pe piata putine aparate care sa aiba clasa energetica B sau C. Alegeti deci clasa A, A+ sau A++ (unii producatori le numesc A, A-10%, respectiv A-20%). Chiar daca pretul acestora este mai mare in momentul achizitionarii decat al celor de clasa energetica inferioara, in timp consumul lor va recupera diferenta de bani platita la cumparare.
Cum va alegeti masina de spalat?
Trebuie sa tineti cont de 3 aspecte importante:
Clasa energetica - consumul energetic este foarte important, in momentul acesta cred ca mai exista pe piata putine masini de spalat care sa aiba clasa energetica B sau C. Alegeti deci clasa A, A+ sau A++ (unii producatori le numesc A, A-10%, respectiv A-20%). Chiar daca pretul acestora este mai mare in momentul achizitionarii decat al celor de clasa energetica inferioara, in timp consumul lor va recupera diferenta de bani platita la cumparare.
Viteza la stoarcere (centrifugare) - poate varia intre 600 si 1400 rotatii pe minut (rpm). Cel mai important este sa selectati rufele cand le spalati, unele nu se preteaza la stoarceri agresive. Pentru a nu gresi, alegeti o masina cu 800-1000 rpm, bumbacul, de exemplu, se stoarce foarte bine la 1000 rpm. Unele masini au programe presetate, astfel incat in functie de programul ales vor fi setate automat temperatura de spalare si viteza la stoarcere.
Dimensiunile masinii - aveti 3 variante: cu incarcare superioara,  frontala cu dimensiuni normale (60cm x 60cm) sau frontala cu adancime redusa (60cm x 35-45cm). Nu este nici o diferenta intre cele 3 in ceea ce priveste functionarea (generatiile noi de masini cu adancime redusa/slim au o capacitate de incarcare cu rufe comparabila cu a celor cu dimensiuni normale), este vorba doar de spatiul pe care il alocati noii masini de spalat.


Cum va alegeti aspiratorul?
În funcţie de locuinţa ta, poţi alege dintr-o gamă foarte variată de mărimi şi modele. Astfel, există aspiratoare de mărime medie care sunt destinate, în principiu, camerelor mici sau spaţiilor foarte înguste.
În schimb, dacă locuieşti într-un apartament cu 3 sau 4 camere, ai nevoie de un aspirator care să facă faţă întregului spaţiu.
Atenţie la puterea de aspirare
Cu toţii ştim că o putere de aspirare mare duce la o curăţenie în profunzime. Astfel, când cumperi un aspirator, cere vânzătorului toate detaliile atât despre puterea motorului cât şi despre puterea de aspirare.
Atenţie la confuzii! Puterea de aspirare poate avea de la 300 W până la 480 W în timp ce puterea motorului este mult mai mare, de la 1400-2500 W. Alege un aspirator care are mai multe funcţii de ajustare a puterii.
Aspiratorul cu sac, ieftin dar dezavantajos
Un aspirator dotat cu sac de pânză sau sac de hârtie (de unică folosinţă) se îmbâcseşte foarte repede, se curăţă şi se spală foarte greu iar, dacă nu este golit la timp, „scapă" praf şi-l împrăştie prin toată casa.
Prezintă multe dezavantaje dar este ieftin şi este accesibil tuturor.
Aspiratorul fără sac, scump dar practic
Foarte practice sunt aspiratoarele fără sac, cele care au o cuvă din plastic, unde se adună murdăria.
Acest recipient are o capacitate mai mare decât sacul din material textil, este închis etanş şi se curăţă fără nici o problemă. Când se umple, mizeria se aruncă la gunoi, iar recipientul se clăteşte sub jetul de apă.
Aspiratorul cu filtrare prin apă
Cu ajutorul acestui aspirator care nu prezintă sac ci doar recipient din plastic, praful este filtrat prin apă. Sistemul este completat de filtre din pânză sau plastic.
Alege un filtru HEPA
Praful şi bacteriile din aer pot provoca anumite probleme respiratorii, aşa că aspiratorul tău trebuie să aibă un filtru foarte bun.
Filtrul HEPA captează cel puţin 99,9% din paraziţii microscopici, însă pentru rezultate foarte bune acesta trebuie schimbat o dată la 6 luni.
Ce accesorii trebuie să aibă?
De obicei, aspiratoarele se vând cu diverse accesorii care te ajută să cureţi spaţiile înguste, părul de animale etc.
Alege un model care să prezinte accesoriile de care ai nevoie. Nu cumpăra un aspirator cu accesorii pe care nu le vei folosi. Vei da bani mai mulţi pentru lucruri inutile.

Cum va alegeti televizorul?

LCD, plasmă, LED, Full-HD, HD-Ready, diagonala cât mai mare, tuner, posibilităţi de conectare, rată maximă de contrast - aceştia sunt termenii cu care te bombardează reclamele la televizoare.
Dacă vrei să-ţi cumperi un televizor nou, sunt însă câteva lucruri de care trebuie să ţii cont, pentru a alege cel mai bine modelul care se potriveşte nevoilor familiei tale, suportului de televiziune şi spaţiului în care va fi amplasat televizorul.
Televizoare cu ecran de tip LCD sau plasmă nu au rezultate bune daca nu au semnal digital. Daca nu ai astfel de semnal, fie el terestru, prin cablu sau prin satelit, gândeşte-te bine dacă merită să cumperi un asemenea televizor. Calitatea imaginii va fi foarte bună doar dacă te uiţi la filme de pe DVD.
Daca ai un model mai vechi de televizor, cu tub, dar care are o imagine de calitate bună, nu are rost să îl schimbi pornind de la premisa că televizoarele cu ecran LCD sau plasmă sunt mai bune.
Este bine ca atunci când cumperi un televizor sa aştepţi 4-5 luni de la apariţia lui pe piaţă, deoarece îl vei cumpăra la un preţ mult mai mic. Diferenţele dintre televizoarele cu ecrane de tip LCD şi cele cu plasma sunt gradul de reflexie, calitatea imaginii albe şi calitatea imaginii negre. LCD-rile redau o imagine albă foarte bună, însa au probleme cu redarea imaginii negre, pe când plasmele redau imagini negre foarte bune şi au probleme cu redarea imaginii albe. Dacă, de exemplu, îţi plac sporturile de iarnă şi îţi place să le urmăreşti la televizor, ţi se potriveşte mai bine un model tip LCD.
Rata de contrast nu trebuie sa fie un factor important in decizia de cumpărarea a unui televizor deoarece valorile pe care le dau producătorii, de genul "30000:1" sunt obţinute in condiţii duse la extrem care nu se regăsesc în utilizarea zilnică şi normală a unui televizor.
Modelele cu ecran de tip plasma au un grad de reflexie mult mai mare decât un televizor cu ecran de tip LCD.  Dacă un televizor de tip plasma este aşezat pe un perete în faţa căruia exista ferestre sau o lumină puternică, aparatul se va comporta ca o oglindă şi îţi va fi greu să vezi ceva pe ecran.
Încă un sfat: dacă nu ai o cameră foarte mare, orientează-te spre modele cu diagonala mai mică. Chiar dacă nu sunt lăudate ca cele mai bune, un televizor mai mic este mai bun pentru ochii tăi, dacă îl amplasezi într-o cameră mai mică.
CONTRASTUL - caracteristica cea mai importantă pentru un LCD - reflectă in mare parte claritatea şi calitatea imaginii redate. Contrastul se referă la diferenţa de intensitate intre cel mai deschis alb şi cel mai inchis negru produs de LCD-ul respectiv. Caută o proporţie mai mare sau egală cu 800:1. Totuşi, mai mult inseamnă mai bine, dar tehnicile de marketing actuale au determinat utilizarea de către producători a unei matematici dubioase cănd calculează aceste valori. Un exemplu uşor de sesizat cu ochiul liber este acela că la niveluri de contrast ridicat, de exemplu intre 8000:1 şi 15000:1 contrast dinamic, nu se observă nici o diferenţă, poate doar in preţ şi in matematica convenţională. 
LUMINOZITATEA - cu căt e mai mare luminozitatea LCD-ului, imaginea afişată se aproprie de realitate. Insă nu e sănătos pentru ochi să priviţi un ecran cu o luminozitate foarte mare. Luminozitatea este exprimată in candele pe metru pătrat (cd/m2), această specificaţie măsurănd cea mai mare cantitate de lumina care vine de la un ecran ce afişează alb pur. Aproape toate televizoarele LCD au un nivel de luminozitate de 500 cd/m2 sau mai mare, care ar trebui să fie mai mult decăt suficient, in comparaţie cu clasicele CRT-uri, care oferă o luminozitate de 100 cd/m2 sau puţin peste. 
TIMPUL DE RĂSPUNS - majoritatea televizoarelor LCD aflate la vănzare oferă un timp de răspuns de 8 milisecunde (ms), dar mai există modele cu 16 ms. Pentru vizionarea filmelor, timpul reprezintă o problemă atunci cănd apare foarte multă mişcare pe ecran (filme de acţiune, spre exemplu). Efectul este destul de greu sesizabil, dar, dacă ţii să nu ai probleme cu timpul de răspuns al display-ului, e preferabil să cumperi un televizor cu plasmă.
UNGHI DE VIZIBILITATE - din cauza modului in care lumina trece prin cristalele lichide din ecran, monitoarele LCD arată cel mai bine atunci cănd stai direct in faţa lor. Luminozitatea scade şi culorile se schimbă dacă te mişti căţiva metri in lateral sau priveşti ecranul de sus. Măsurat in grade, unghiul de vizibilitate al unui LCD spune căt de mult te poţi mişca la stănga, la dreapta, mai sus sau mai jos faţă de centrul ecranului, inainte ca imaginea să se deterioreze serios. Majoritatea modelelor de pe piaţă au un unghi de vizibilitate de peste 160-165 de grade, care permite o vizualizare in bune condiţii din aproape orice poziţie.
SUNET - televioarele LCD excelează la acest capitol, dispunănd de sisteme de sunet care să iţi incănte auzul. Virtual Dolby Surround, SRS TruSurround XT, BBE ViVA, 3D Panorama, Dynamic Bass sunt doar căteva din sistemele de sunet prezente la LCD, care iţi permit să te simţi in faţa televizorului ca in propriul cinematograf. Puterea difuzoarelor nu este nici ea de neglijat, mai ales pentru audiofili, care pot descoperi puteri mai mari de 20 W pentru un difuzor.
CONECTIVITATE - o parte interesantă, dacă nu cea mai interesantă a unui LCD. Datorită multitudinii de aparate ce pot fi conectate la televizor, extensiile pentru conectivitate trebuie să fie căt mai diverse, mai ales că unele dintre acestea oferă o calitate mai bună a imaginii faţă de altele. Pentru imagini digitale de inaltă definiţie este recomandabilă conectarea fie pe HDMi, fie pe DVI, acolo unde este cazul, iar pentru sunet intrarea optică, sau, de fapt, ieşirea optică, in cazul in care vrea să redăm sunetele pe sisteme Hi-Fi.
FUNCŢII - după cum ştim cu toţii, tehnologia evoluează intr-un ritm alert, iar funcţiile disponibile la un LCD pot creşte considerabil calitatea şi claritatea imaginii reproduse. Fiecare producător şi-a dezvoltat propriile tehnologii pentru o imagine căt mai fidelă. Pe lăngă toate acestea ar trebui să ne mai uităm şi la ce mai poate face televizorul: HD Ready - dacă LCD-ul poate reda imagini High Definition, teletext - numărul de pagini pe care poate memora, posibilitatea de fast text etc.
ERGONOMIE & DESIGN - poate pentru mulţi este caracteristica principală in alegerea unui LCD. Producătorii se străduiesc să nu rămănă unul in urma altuia la acest aspect, şi cu siguranţă avem ce alege de pe piaţa de profil.