Dictionar

Masina de spalat rufe- dictionar tehnic

Clasa energetica = arata cat de eficient e aparatul din punct de vedere al consumului de energie (cat de putin curent electric consuma); clasele standard sunt de la clasa G( consum foarte mare) pana la clasa A(consum mic); de curand a aparut si clasa A+ care arata un consum mai mic.
Clasa de spalare = indica eficienta de spalare, clasa A indica spalare foarte buna, clasa B  spalare buna, s.a.m.d.
Clasa de centrifugare = indica gradul de stoarcere a rufelor, clasele de stoarcere corespund unor viteze anume de centrifugare (vezi tabelul).


Clasa de stoarcere
Viteza de centrifugare (RPM)
Clasa A
1600
Clasa B
1400/1200
Clasa C
1000
Clasa D
800
Clasa E
600
Clasa F
400

Cuva = este cavitatea ce inconjoara tamburul (nu este vizibila) si are rolul de a tine apa; poate fi fabricata din inox sau din plastic (polipropilena de mare densitate). Cei mai multi producatori folosesc cuvele din plastic pentru ca sunt mai ieftine, dar mai sunt si unii producatori care folosesc in paralel ambele tipuri de materiale. Plasticul este mai ieftin si mai putin zgomotos decat inoxul, este foarte rezistent. Eventualele defectiuni aparute sunt rezultate din procesul de fabricatie, insa acelasi lucru valabil si pentru inox.
Dimensiuni = masinile cu incarcare verticala sunt de dimensiuni standard 85×40x60 cm (Inaltime x Lungime x Adancime), exista foarte putine exceptii in acest sens, unele masini avand latimea de 45 cm.
Majoritatea masinilor cu incarcare frontala au doua dimensiuni fixe (standard): inaltimea (85 cm) si latimea (60 cm). Singura dimensiune care variaza este adancimea, minimul este de 40 cm si maximul poate depasi 60 cm.
In cazul masinilor mari, cu capacitate peste 8 kg de rufe, nu se respecta aceste dimensiuni.
Display (afisaj electronic)
= aparatele cu control electronic dispun de un afisaj (ecran) care indica diferite informatii : programul ales, durata acestuia, timpul ramas pana la la terminarea programului, temperatura, viteza de centrifugare, optiunile de program, etc.
Display-urile pot fi simple (cu leduri) sau complexe (de tip LCD).
Delay timer (pornire intarziata) = la unele masini exista optiunea de a programa pornirea intarziata spalarii cu un anumit interval de timp. Acest lucru este util atunci cand dorim ca programul de spalare sa se termine la un anumit moment pentru a nu lasa rufele in masina dupa ce spalarea s-a incheiat, deoarece astfel se evita sifonarea excesiva.
Incarcare frontala = introducerea rufelor se face printr-un hublou situat pe panoul frontal al masinii.
Incarcare superioara (verticala) = introducerea rufelor se face prin deschiderea capacului asezat deasupra masinii.
Masina de spalat rufe cu uscator = este o masina ce are si functie de uscare a rufelor. Practic,  aburul rezultat este transformat in apa si evacuat prin furtunul de evacuare.
Capacitatea de uscare este mai mica decat capacitatea de spalare, la majoritatea masinilor prima fiind jumatate din a doua (aproximativ 2,5 kg).

 Programatorul = selectorul de programe, se alege programul de spalare in fuctie de rufele spalate (material, culoare).
Programe optionale = exista posibilitatea de a adauga programelor standard urmatoarele optiuni: indepartare pete, spalare intensiva, antisifonare (calcare usoara), clatire suplimentara, spalare rapida, oprie in ultima apa de clatire, pornire intarziata (delay timer); aceste optiuni nu functioneaza pentru toate programele.
Reglarea consumului
= masinile mai simple au optiunea jumatate (½) de sarcina ce poate fi folosita cand spalam o cantitate mai mica de rufe pentru a reduce consumul de apa si energie electrica.
Astazi, majoritatea masinilor au functia de reglare automata a consumului in functie de cantitatea de rufe spalata, aceasta reglare facandu-se cu ajutorul unor senzori.

Tambur = este cavitatea in care sunt introduse rufele; acesta este din inox pentru ca suporta tensiuni foarte mari, in special la stoarcere cand vitezele de rotatie sunt mari (singura exceptie o faceau masinile cu bule de la Daewoo, dar acestea nu se mai fabrica)
Termostatul = seteaza temperatura la care sunt spalate rufele; acesta poate fi reglat separat (independent de programator) sau inclus in programator (temperatura este data de programul ales). Masinile cu termostat reglabil au setata o temperatura maxima pentru fiecare program de spalare, utilizatorul avand posibilitatea de a seta o temperatura mai mica, in functie de rufele spalate.
Viteza de stoarcere = se masoara in numar de rotatii pe minut (rpm) si variaza intre minim 400 rpm si maxim 1600 rpm; la masinile cu viteza de 800 rpm si peste exista posibilitatea reglarii vitezei (fiecare program are o vitexa maxima de stoarcere, utilizatorul avand posibilitatea de a seta o viteza mai mica).
Uscator de rufe – este un aparat de dimensiuni asemenatoare cu o masina de spalat cu rol de a usca rufele; uscarea se face cu aer cald. Exista doua tipuri de uscatoare: cu condens si cu evacuare (ventilare).
Uscatoarele cu condensare transforma aburul rezultat din uscare in apa, aceasta fiind depozitata intr-un rezervor ce este golit periodic. Uscatoarele cu ventilare evacueaza aburul printr-un burlan ce trebuie conectat la o gura de aerisire. aceste optiuni nu functioneaza pentru toate programele.


Frigider -dictionar tehnic

Antibacteria (sau tratament antibacterian) = peretii interiori ai frigiderului si congelatorului au in compozitia lor ioni de argint, impiedicand astfel dezvortarea bacteriilor ce dau un miros neplacut si nedorit.
Sistemul antibacteria este denumit in fuctie de producator: Nano-silver, Hygiene control, etc.
Agent de racire ecologic = in ziua de azi, toate aparatele frigorifice folosesc pentru racire substante ecologice; s-a renuntat la clasicul freon de la aparatele vechi.
Clasa de climatizare = indica limitele de temperatura ale mediului ambiant in care aparatul poate functiona la parametri optimi.
Clasele sunt: SN ( de la 10 pana la 32 grade Celsius), N (de la 16 pana la 32 grade Celsius), ST (de la 18 pana la 38 grade Cesius) si T ( de la 18 pana la 43 grade Celsius).
Clasa energetica = arata cat de eficient e aparatul din punct de vedere al consumului de energie (cat de putin curent electric consuma). Clasele standard sunt de la clasa G ( consum mare) pana la clasa A (consum mic);
Aparatele de ultima generatie au clasele A+ si A++ care arata un consum din ce in ce mai mic de energie electrica.
Combină frigorifică = ap frigorific cu cele doua compartimente separate, fiecare având câte o uşă, frigiderul aflându-se deasupra congelatorului, cel de-al doilea având sertare.
Compresor (motor) = aparatele firgorifice cu doua compresoare dispun de doua circuite independente de racire, cate unul pentru fiecare compartiment in parte, frigider si congelator, ele functionand separat si independent unul de altul.
Congelator = compartimentul de congelare; are funcţia de a congela alimente proaspete si de a le păstra congelate.
Control electronic= reglarea temperaturii se face prin tastarea directa a temperaturii dorite; producatorii recomanda, in general, pentru frigider o temperatura intre 4 si 6 grade Celsic si pentru congelator intre -20 si -18 grade Celsius;
Control mecanic=  reglarea temperaturii se face printr-un buton prin care setezi modul de functionare al aparatului (nivelul 1 insemnand temperatura cea mai inalta, nivelul maxim  stabileste temperatura cea mai joasa).
Nivelul recomandat este cel mediu (in functie de manualul de instructiuni al aparatului).
Display (afisaj electronic)= aparatele cu control electronic dispun de un afisaj care indica temperaturile presetate de producator pentru respectivele aparate.
Display-ul mai poate indica, in plus, diferite optiuni si moduri de functionare. (display-urile pot fi simple- cu leduri sau complexe- de tip LCD).
Electrovalva = asta inseamna ca aparatul frigorific are doua circuite de racire si un singur compresor, iar electrovalva gestioneaza functionarea celor doua circuite, racirea realizandu-se doar intr-unul din compartimente sau in amandoua in acelasi timp cu un consum minim de energie.
Frigider = compartimentul de racire; are funcţia de a răci alimentele şi de a le pastra. Frigider = racitor = cooler – acestea sunt diferite denumiri ale compartimentului de răcire şi NU diferă între ele din punct de vedere al functionarii şi al temperaturii minime atinse.
Frigider cu doua uşi = aparat frigorific cu cele doua compartimente separate, fiecare având câte o uşă, congelatorul (avand unul sau doua rafturi) aflându-se deasupra frigiderului.
Frigider cu o usa = aparat frigorific care are doar compartimentul de racire sau poate avea ambele compartimente, dar congelatorul se afla, practic, in interiorul frigiderului.
Frigider side by side (frigider american) = aparat frigorific in care frigiderul si congelatorul sunt separate si puse unul langa celalalt si nu unul desupra celuilalt (astfel volumul total este unul mult mai mare ca in cazul celor clasice).
Toate frigidere side by side au sistemul de racire no frost.
Racire  No frost (fara gheata) = racirea celor doua compartimente se face cu aer rece uscat evitandu-se astfel formarea de gheata ( aparatele ce folosesc acest tip de racire nu necesita dezghetare).
Mecanism: aerul este racit in afara compartimentelor cu alimente si este introdus in acestea prin niste fante. In general, ambele compartimente sunt no frost si aparatul este descris simplu no frost sau in cazul unor producatori full no frost. Sunt si cateva cazuri in care doar congelatorul este no frost iar frigiderul este cu racire statica; in acest caz producatorii mentioneaza clar acest lucru. Sistemul no frost poate fi gasit sub diferite formule: souround no frost, multiflow no frost, D.A.F. (dynamic air flow). Toate indica faptul ca fantele prin care este introdus aerul sunt dispuse in asa fel incat racirea sa se faca mai uniform si mai repede.
Racire statica (Dezgheţare automată) = racirea se realizeaza in interiorul compartimentelor, in urma acestui proces se formeaza un strat de gheata. In frigider racirea se face prin peretele din spate, iar gheata formata pe acest perete se topeste automat la anumite intervale, apa rezultata se scurge printr-un orificiu aflat la baza peretelui si este colectata intr-o cuva deasupra compresorului (motorului), unde se evapora ajutata de caldura degajata de motor.
Congelatorul trebuie dezghetat manual de 2 ori pe an. Congelatoarele cu racire statica nu au dezghetare automata.
Racire statica
(Dezgheţare automată) = racirea se realizeaza in interiorul compartimentelor, in urma acestui proces se formeaza un strat de gheata. In frigider racirea se face prin peretele din spate, iar gheata formata pe acest perete se topeste automat la anumite intervale, apa rezultata se scurge printr-un orificiu aflat la baza peretelui si este colectata intr-o cuva deasupra compresorului (motorului), unde se evapora ajutata de caldura degajata de motor.
Congelatorul trebuie dezghetat manual de 2 ori pe an. Congelatoarele cu racire statica nu au dezghetare automata.
Ventilatie
= unele frigidere cu racire statica au in interior un ventilator ce ajuta la o racire mai rapida si la uniformizarea temperaturii.
Acest ventilator functioneaza doar cand usa frigiderului este inchisa pentru a preveni pierderea de aer rece. Ventilatia este specificata in varii forme ( A.I.R., Power ventilation, etc).

Aparat de aer conditionat- dictionar tehnic

Agenti de racire: sunt substante ce asigura transferul de temperatura din interior catre exterior (racire) si invers (incalzire); aceste substante pot fi eliberate accidental in atmosfera si pot dauna stratului de ozon. In ultimii ani, s-au creat agenti de racire care nu dauneaza  mediului,. Acestia sunt denumiti R410A si R407C, folositi la majoritatea aparatelor de aer conditionat. Putini producatori mai folosesc ca agent de racire R22, despre care se crede ca dauneaza stratului de ozon.BTU = British thermal Unit - unitate de masura englezeasca ( 1kw = 3.412 BTU, 1BTU = 0.252 kcal/h )
Filtre: acestea au dublu rol: a) impiedica patrunderea prafului si a altor particule in radiatorul schimbatorului de caldura, mentinand astfel buna functionare a aparatului si b) purifica aerul din incapere.
Filtrele sunt de doua feluri: a) Filtrele de praf care retin praful, polenul si alte particule si b) Filtre deodorizante care elimina fumul de tigare si mirosurile neplacute.
Filtrele difera prin nivelul de fitrare, in special cele de praf. Producatorii folosesc de obicei combinatii de filtre cu mai multe sau mai putine straturi si cu diferite compozitii. Fitrele sunt tratate antibacterian si antimicrobian pentru a impiedica dezvoltarea microbilor si bacteriilor atat in mediul din incapere cat si in interiorul aparatului.
Exemple de filtre:
a) Filtru standard (prezent in toate aparatele)- indepateaza praful si alte particule, putand fi spalat.
b) Filtru de carbon- indeparteaza fumul si mirosurile; acesta nu se spala, ci se inlocuieste.
c) Filtru purificator de aer- retine particulele mici de praf si polenul cu dimensiuni pana la 0,01 microni; este compus dintr-un filtru electrostatic si un filtru dezodorizant si mai poate fi denumit filtru Catechin
d) Filtru foto-catalitic deodorizant- este compus din mai multe straturi de fitrare, este antibacterian si deodorizant; descompune fumul si mirosurile si impidica reproducerea bacteriilor, virusilor si microbilor retinuti in filtru.
e) Fitru Neoplasma- echipeaza aparatele produse de LG si este compus din 12 nivele de filtrare.
f) Filtru electrostatic este tratat cu o substanta de ioni (de aici si numele de filtru ionizator) crescandui astfel eficienta de filtrare a particulelor.

Inverter = un aparat de aer conditionat care foloseste tehnologia inverter isi regleaza continuu capacitatea de functionare,  asigurand o temperatura constanta cu un consum minim de energie si, astfel, un confort sporit. Aerele standard (non-inverter) functioneaza la capacitate maxima, astfel ele nu pot asigura o temperatura constanta ci variaza intre un nivel minim si un nivel maxim ce au ca medie temperatura setata.Avantajele tehnologiei inverter: temperaturile dorite se ating mult mai repede,
timpul de pornire este redus cu o treime, economisiţi energie şi deci bani (consum mai mic cu până la 30%), se evita pornirea/oprirea repetata a compresorului, se evita fluctuatiile de temperatura
.

Moduri de functionare:Racire: aparatul elimina in exterior caldura din incapere ( de aceea unitatea externa trebuie montata intr-un spatiu deschis)
Incalzire: Incalzirea se realizeaza dupa principiul pompei de caldura spre deosebire de aparatele care folosesc rezistenta electrica. Pompa de caldura extrage energia din aerul exterior şi o aduce în interior, de aceea aparatele care asigura racire si incalzire se mai numesc si pompe de caldura.
Consumul de energie electrica se reduce semnificativ fata de cel al rezistentelor electrice, fiind de 3 ori mai mic.
Aparatul poate functiona in modul incalzire chiar si la temperaturi de -10° C.
Ventilare: Unitatea interioara poate ventila aerul din incapere utilizand un minim de energie din intreaga sa capacitate, asigurand astfel uniformizarea temperaturii.
Deumidificare: un factor important in senzatia de confort este umiditatea,  nivelul optim situandu-se intre 40% si 60%. Deumidificarea aerului creste senzatia de confort. De asemenea, prin asigurarea unui nivel optim de umiditate este limitata dezvoltarea microorganismelor si a mucegaiului.
Auto: La pornirea aparatului, senzorii detecteaza temperatura camerei, un anumit mod de functionare este selectat, iar temperatura camerei este crescuta sau scazuta catre temperatura de confort optima.
Sleep: pe timpul noptii aparatul functioneaza in asa fel incat sa nu deranjeze in timpul somnului ( ventilatorul functioneaza la o viteza mica, jetul de aer este directionat in sus pentru a nu creea disconfort).
Jet (Jet Cool, Turbo, Super speed, Super Power etc) este functia de racire rapida a incaperii.


Restart automat (autorestart) = in cazul unei intreruperi de curent in timpul functionarii aparatul reporneste automat pastrand setarile de functionare.
Split = aparatul este alcatuit din doua unitati, una interioara (U.I.) montata in incapere pe perete si una exterioara (U.E.) montata pe peretele exterior (U.E. trebuie montata intr-un spatiu deschis. Daca este montata in balcon, acesta trebuie sa fie deschis pentru a permite aerului cald produs de unitate sa fie eliminat).
Functiile unui AC tip split:
-        modoficarea temperaturii aerului din incapere;
-        mentinerea temp al valoarea setata;
-        curatarea aerului de impuritati;
-        deumidificare;
-        improspatarea aerului prin aport de aer proaspat (pentru aerele de tip caseta si duct).
Avantajele tipului split = zgomot redus, U.I. produce un zgomot redus, U.E. , ceva mai zgomotoasa fiind instalata afara; permite alegerea pozitiei de instalare datorita dimensiunilor relativ mici (ale U.E.) si faptului ca directia jetului de aer poate fi reglat.
Split MONO
= aparatul este alcatuit dintr-o unitate interna si una externa.
Split DUBLU = aparatul este alcatuit din doua unitati interne si una externa;  unitatile interioare pot fi montate in aceesi camera sau in camre diferite, dar apropiate; avantajul dublusplitului este acela de reducere a spatiului necesar montarii U.E.

Telefoane mobile- dictionar tehnic

Smartphone = o definiţie universal acceptată pentru smartphone nu putem spune că există, dar în mare acest cuvânt face referire la dispozitivele de comunicare portabile ce foloseste un sistem de operare.
PDA = este un echipament portabil de dimensiuni ceva mai mari decât cele ale unui telefon mobil, care oferă funcţii asemănătoare PC-urilor. Toate PDA-urile integrează ecran sensibil la atingere, acesta fiind principalul mod de interacţiune cu ele.
GPS = Este un sistem de indicare a pozitiei unui echipament (latitudine si longitudine) relativa la un sistem de sateliti. Sistemul isi gaseste utilitatea in domeniul auto unde, cu ajutorul unei harti electronice si al unui receptor GPS, conducatorul primeste indicatii cu privire la ruta pe care ar trebui sa o urmeze pentru a ajunge la destinaţie.
2G =nume comun pentru tehnologiile de telefonie mobila din generatia a doua. Spre deosebire de tehnologiile din prima generatie care functionau analog, retelele 2G sunt digitale. Retelele 2G folosesc principiul semnalului radio transmis catre un emitator, semnal prin care telefonul mobil se conecteaza la retea.
3G = este numele comun pentru tehnologia de generatia a treia in ceea ce priveste standardele de telefonie mobila. Serviciile asociate cu tehnologia 3G dau posibilitatea de a face simultan schimb de date vocale (o conversatie telefonica) si schimb de date non-vocale ( download-uri, mailuri si instant messaging.
Avantaje: odata cu aparitia 3G, una dintre aplicatiile care cunosc cea mai mare dezvoltare este video-telefonia.
Dezavantaje: costurile mari, deoarece tehnologia 3G presupune construirea unei alte retele radio decat cea clasica pentru 2G.
Apelare vocala
= activand aceasta optiune a telefonului mobil puteti suna la un numar de telefon din agenda doar pronuntand numele asociat respectivului numar de telefon. (in principiu, in momentul in care inregistrati vocal numele respective, e bine sa vorbiti distinct si clar, pe un ton egal; evident, in cazul apelarii, numele trebuie rostit cat mai aproape de maniera in care l-ati inregistrat).
Bluetooth =este un sistem de transfer de date prin radio, avand marele avantaj ca necesita un consum de energie redus.
Practic, prin intermediul unor unde radio cu frecventa scurta pot fi transferate date intre telefoane mobile, calculatoare, imprimante sau chiar console video echipate cu bluetooth. Schimbul de date se face pe o frecventa radio securizata intre micro-cipurile cu care sunt dotate aparatele bluetooth.
Raza de actiune este de ordinul metrilor, in functie de clasa de putere:
Clasa 1- putere(100 mW)- 100 metri
Clasa 2- putere (2,5 mW)- 10 metri
Clasa 3- putere (1 mW) -1 metru.
Cele mai multe aparate Bluetooth sunt de clasa 2. Ele comunica pe frecventa de 2,4GHz, la distanta de 10m, cu viteza de transfer intre 128Kbps si 723Kbps.
O casca cu Bluetooth poate comunica cu telefonul mobil chiar daca intre ele exista obstacole(genti, haine) si functioneaza chiar si cand se afla in camere diferite, cu conditia ca clasa de putere sa fie destul de mare.
Cablu USB =Cablu care permite schimbul de date intre telefonul mobil si un calculator. La calculator el se conecteaza prin portul USB al acestuia iar la telefon se conecteaza prin portul de date. Exista unele telefoane mobile de ultima generatie care au un port special de act tip numit miniUSB.
CSD (Circuit Switched Data) = serviciu de schimb de date pe un singur canal cu viteze mai mici decat in cazul GPRS-ului 9600bps. Important: Cand folositi acest serviciu, sunteti taxati pentru timpul pe care il petreceti conectati, chiar daca datele nu s-au transmis.
EDGE
(Enhanced Data Rates for GSM Evolution) = este o tehnologie digitala de schimb de date cu viteza si viabilitate mai mari decat in cazul GPRS-ului.
Rata de transfer poate ajunge de la 384Kbps la 1 Mbit/s in cazul telefoanelor de ultima generatie.E-mail client = aceasta optiune permite primirea si trimiterea de emailuri pe si de pe telefonul mobil. Folosind protocoale de genul POP3 (Post Office Protocol version 3) sau IMAP (Internet Message Access Protocol), operatorul de telefonie mobila intermediaza trimiterea si primirea de emailuri stocandu-le pe server, si trimitandu-le apoi pe telefonul mobil al destinatarului sau preluandu-le de pe telefonul mobil si trimitandu-le la adresa de mail a destinatarului.
GPRS (General Packet Radio Service) – este un serviciu de schimb de date pentru utilizatorii de telefonie mobila care poate ajunge la o rata de transfer de 144kbit/s. Spre deosebire de CSD (serviciu de schimb de date cu un singur canal care se taxeaza la minut) la GPRS taxarea se face la megabyte de date transferate.
GPRS poate fi utilizat, in cazul telefoanelor mobile, pentru servicii de tip WAP, SMS si MMS. Un telefon cu GPRS ofera (datorita modului in care foloseste alternativ canalele de transmisie disponibile) posibilitati mai mari de web browsing, de transmitere a e-mailurilor sau de folosire a aplicatiei INSTANT MESSAGING. Important: nu toti operatorii de telefonie mobila de la noi ofera acest serviciu.
HSDPA
=Tehnologie digitala pentru schimb de date, specifica telefoniei mobile 3G! Rata de transfer poate ajunge pana la 14,4Mbps.
HSCSD (High Speed Circuit Switched Data)= tehnologie pentru schimb de date cu viteze si viabilitate mai mari decat clasica CSD. Rata de transfer este de la 28,8 Kbps la 43,2Kbps.
Infrarosu (Infrared Data Association) = specificatie standard pentru telefoanele mobile care permit schimbul de date pe distante foarte scurte prin lumina infrarosie. Transmitatoarele infrarosu emit intre ele niste raze la un unghi maxim de 15 grade, o distanta de cel mult un metru si o rata de transfer de la 2.4 kbit/s la 16 Mbit/s.
INSTANT MESSAGING (mobile Instant Messaging sau IM pentru telefoanele mobile)= Este un tip de comunicare in timp real prin mesaje de tip text (ca Messengerul Yahoo sau Google talk).
Daca vreti sa folositi aceasta optiune din meniul telefonului trebuie sa cereti operatorului la care sunteti abonat un nume de utilizator si o parola. Unele telefoane au optiunea IM incorporata, altele necesita instalarea.
Avantaje fata de SMS-uri: se opereaza cu date, si nu cu text ca in cazul SMS-urilor; aveti optiunea chat iar unele softuri IM permit comunicarea in grup.
Java
= Limbaj de programare si platforma de programe. Java este folosit pentru telefoanele mobile la aplicatii (de obicei jocuri) care necesita reprezentari grafice ce ocupa putina memorie.
Li-Pol =are cam aceleasi caracterici ca acumulatorul Li-Ion. SIngura diferenta este polimerul compozit solid care asigura o mai mare fiabilitate acumulatorului.
Li-Ion = acumulator pe baza de litiu, superior ca performante acumulatorului Ni-Mh. Mai toate telefoanele mobile noi folosesc acest tip deoarece are pierderi de numai 5% pe luna.
Ni-Mh (Nickel Metal Hibrid) = tip de acumulator ceva mai vechi. Se renunta treptat la folosirea sa deoarece, spre deosebire de tipul Li-ion, isi pierde in timp capacitatea de a functiona la parametri initiali. De ceea, acumulatorul Ni-Mh necesita o formatare periodica.
MMS (Multimedia Message Service)= mesaj care pe langa text poate contine si sunet si imagine. Un astfel de mesaj nu poate fi trimis decat intre telefoane mobile care au toate aceasta optiune. In functie de telefon, un MMS poate avea intre 30KB si 80KB.
Push to talk= o aplicatie a telefonului mobil care permite conversatia la telefon pe sistemul mini-statiilor de emisie-receptie (asa-numitele walkie-talkie). In principiu, transmisia si receptia se fac pe aceeasi frecventa radio.
Retea= arata frecventele pe care poate opera telefonul mobil.
Dual band: inseamna ca telefonul functioneaza pe doua frecvente: 900Mhz si 1800MHz.
Tri band: telefonul functioneaza pe 3 frecvente: 900Mhz, 1800MHz si 1900MHz.
SAR (Specific Absorption Rate -rata specifica de absorbtie) =arata masura in care energia degajata de undele radio (numite popular “radiatii”) sunt absorbite de corpul uman expus campului electromagnetic emanat de telefonul mobil. Standardul difera in functie de tara.
In Statele Unite, telefoanele mobile vandute trebuie sa aiba cel mult 1.6 watts pe kilogram (W/kg). In Uniunea Europeana, limita maxima este de 2 W/kg.
SMS
(Short Message Service) = denumirea mesajului scris care contine cel mult 160 de caractere ( inclusiv spatiile dintre cuvinte). Daca textul va avea mai mult de 160 de caractere, el va fi impartit in doua sau mai multe sms-uri care vor fi taxate fiecare.
Symbian OS (Symbian Operating System)= Sistem de operare pentru telefoanele mobile detinut si folosit, in acest moment, de companiile Ericsson, Panasonic, Nokia, Samsung, Siemens si Sony Ericsson. Symbian s-a dovedit a fi viabil pentru dispozitivele mobile cu resurse limitate asa cum sunt si telefoanele mobile. Memoria este bine conservata, consumul de energie redus iar durata de viata a procesorului e mai mare.
UMTS (Universal Mobile Telecommunications System)= tehnologie de informatie de generatia a treia (3G) pentru telefoanele mobile. Teoretic, asigura rate de transfer ale datelor de pana la 14.0 Mbit/s. Pentru a fi mai usor de recunoscut, tehnologia UMTS este denumita uneori 3GSM, pentru a se sublinia faptul ca este o combinatie intre standardul GSM si tehnologiile de generatia a treia 3G.
USB (Universal Serial Bus) = interfata de conectare al diferitelor dispozitive, inclusiv a telefoanelor mobile. Este de doua feluri: USB1.1 (cu o viteza de 12 Mbit/s) si USB 2.0 (cu o viteza de 480 Mbit/s).
VGA (Video Graphic Array)= este un standard de afisaj grafic. In cazul telefoanelor mobile cu camera foto, VGA inseamna ca rezolutia maxima a unei imagini este de 640×480.
Modurile VGA sunt: 640×480 in 16 culori, 640×350 in 16 culori, 320×200 in 16 culori si 320×200 in 256 culori. O rezolutie superioara are XVGA cu 1280X1024 pixeli.
WAP (Wireless Application Protocol)= standard international pentru aplicatiile care folosesc comunicarea wireless. Practic, WAP-ul asigura accesul la internet de pe telefoanele mobile. Browserul WAP are cam aceleasi caracteristici ca un browser de calculator, in limitele impuse de tehnologia unui telefon mobil. Apar din ce in ce mai multe site-uri WAP create pentru telefoane mobile.
WiFi (Wireless Fidelity)= standard schimb de date prin unde radio. E intalnit si sub denumirea de IEEE 802.11b. Rata de transfer este de maxim 11Mbps insa de obicei viteza reala e cam la jumatate.