joi, 3 noiembrie 2011

Înlocuieşte tableta netbook-ul?

Conform unor predicţii date de IDC piaţa de PC-uri şi laptop-uri scade. Afectate direct sunt netbook-urile ce nu se vând aşa cum se spera, dar tabletele cresc. De aici şi până la a trage o concluzie pompieristică că tableta va înlocui netbook-ul sau laptop-ul e un pas mic pe care mulţi au decis că trebuie să îl facă.

Produsul IT răspunde unei nevoi: întotdeauna am spus că fiecare produs are o nişă. Vizează un anumit tip de consumator. Când eşti în dilemă ce să alegi, tabletă vs netbook/laptop cel mai probabil că ai nişte bani pe care vrei să îi cheltuieşti cât mai bine.

Unde îşi are locul tableta?

Tableta e un gadget pe care îl iei şi începi să îi vezi utilitatea după ce ai un laptop şi un smartphone. Ea vine să ocupe nişa lăsată între laptop (destul de voluminos şi complicat de desfăcut/folosit) şi smartphone (ecran mic, autonomie redusă). Cu ce se laudă producătorii de tablete: cu ecran de 10 inci, cu autonomie de peste 8 ore şi performanţă. Plus conectivitate.
Ai nevoie de toate astea seara, când nu mai ai chef să deschizi laptop-ul dar ai vrea să citeşti ceva ştiri sau un document (carte), să cauţi rapid o informaţie, să te uiţi la nişte poze, un film, să asculţi muzică. Să comunici rapid cu prietenii pe messenger sau prin Skype. Sau când călătoreşti mult şi vrei să te joci sau să îţi ocupi cumva timpul. Ai un copil pe care vrei să îl laşi să ţi facă de cap pe YouTube?
În ultimele săptămâni am testat intensiv două tablete de 10.1 inci, cu Android şi am ajuns la concluzia că dacă eşti deschis, poţi începe să vezi avantajele unei tablete. Şi să te ajute – la extrem chiar să îşi justifice banii.
În tot ansamblul ăsta sunt câteva lucruri pe care nu le faci cum trebuie pe o tabletă: nu poţi scrie mult într-un document de tip Word. Nu poţi să aranjezi cum trebuie materialul şi nici nu ai cum să faci rapid notiţe accesibile atunci când faci browsing. Să te apuci să creezi o documentaţie doar pe tabletă nu e deloc la îndemână.

Ce poţi face uşor cu o tabletă?

În lista de operaţii pe care le poţi face mai uşor pe tabletă decât pe smartphone sau laptop intră:
1. Browsing informativ: când vrei doar să citeşti informaţie şi nu ai de gând să îţi faci notiţe. De pe tabletă e relativ simplu să intri pe diverse site-uri şi de acolo să pleci mai departe.
2. Să te uiţi la filme: dacă ai o tabletă uşoară (iPad, Galaxy Tab) experienţa de vizionare a filmului e plăcută. Ecranul suficient de mare şi puterea de procesare permit redarea aproape a oricărui material, inclusiv cu subtitrare. Unele modele de tablete ştiu DLNA (sau au conector HDMI) cu care poţi trimite materialul video pe un ecran mai mare. Şi îl poţi lua de pe memoria internă, din reţea sau de pe YouTube.
3. Pe post de ramă foto digitală: cu un suport adecvat şi o aplicaţie dedicată, o tabletă se poate transforma rapid într-un suport de redare pentru pozele în format digital. Eventual cu un ceas afişat în overlay şi un post de radio de pe net care să se audă pe fundal.
4. Instrument de comunicare: poţi sta la discuţii cu prietenii pe messenger, Skype (sau mai ştiu eu care alte servicii), Twitter şi Facebook relativ uşor. Nu se justifică scoaterea laptop-ului doar pentru aşa ceva.
5. Parcurgere de documente/cărţi: unele persoane pot să folosească foarte uşor ecranul tabletei pentru a citi – şi cărţi/documente în format digital sunt destule.
6. Explorare de conţinut: să foloseşti o tabletă pentru a parcurge o prezentare în PowerPoint, a vedea un material video sau a te plimba virtual prin Street View e mai simplu şi mai la îndemână cu o tabletă.
7. Postare de informaţii pe reţelele sociale: în anumite cazuri (cum am fost de exemplu eu la IT Camp), tableta poate fi un suport mai bun decât un smartphone/laptop pentru postarea de informaţii pe reţelele sociale. Are un ecran mare ca să vezi cum trebuie mesajele, are autonomie, e uşoară şi porneşte instant.
8. Dacă vorbim de o tabletă cu Android, poţi liniştit să pui în spate torente pentru informaţia de care eşti interesat. Merge pe WiFI sau 3G (dacă te ţine buzunarul evident). Şi după ce au sosit materialele, să le consumi direct pe tabletă.
9. Poţi relativ uşor să oferi asistenţă de la distanţă prin aplicaţii dedicate gen Remote Desktop Connection sau TwemViewer.

Ce NU poţi face cu o tabletă?

Pe partea cealaltă, dacă vrei o tabletă în speranţa că vei renunţa la un laptop/netbook în favoarea ei ar trebui să te gândeşti şi la lista de mai jos:
1. Lipsa aplicaţii dedicate: oricât de largă e plaja de programe pe care le poţi pune pe tabletă, nu ai exact aceleaşi aplicaţii ca pe un laptop/PC. Ai funcţionalităţi similare, dar nu acelaşi lucru. În timp va ajunge să te deranjeze aspectul.
2. Stocare: mediul de stocare e o problemă. Deocamdată singura modalitate să transferi informaţia de pe tabletă este fie să o legi WiFi sau cu fir la un PC şi de acolo să scoţi materialele fie să o urci în cloud. Ambele variante sunt puţin cam incomode.
3. Incomod de folosit pentru agregarea de informaţie: cum am mai spus, dacă vrei să lucrezi de exemplu la un articol pentru site-ul tău, pe tabletă o să îţi fie cam incomod să îl redactezi, să pui poze, elemente video. Nici nu ai aplicaţii complete şi nici browser-ul nu e suficient de performant încât să te ajute.
4. Performanţa: o tabletă de generaţie nouă (dual-core la 1 GHz plus Tegra 2) poate să ofere o performanţă apropiată de cea a unui netbook mai vechiuţ. Insuficientă dacă vei dori să faci diverse prelucrări de imagini, video sau codări.
5. Securitate: pe tabletă nu poţi folosi (acum) opţiunile de multiutilizator cum ai pe Linux, Windows sau Mac. Până nu se găseşte o cale de a instala unul din sistemele de operare amintite, eşti limitat la un singur utilizator – în ideea că nu te deranjează să vadă şi alţii documentele tale, atunci în mod clar, nu e o problemă. Pentru mine ar fi.
6. Jocuri: ok, te joci pe tabletă. Uneori suficient de bine. Nu te aştepta să ai experienţa pe care o poţi obţine cu un laptop/netbook vizavi de jocuri. E altceva pe tabletă. Ţine minte asta.
7. Baterie suplimentară: pe majoritatea laptop-urilor poţi să pui o a doua baterie dacă e nevoie. Pe tabletă nu. Dacă nu mai are curent, adio folosire. Stai cu ea la încărcat.
Şi probabil că mai sunt ceva lipsuri de care încă nu m-am lovit puternic. Lista rămâne deschisă.

Laptop, smartphone şi apoi tabletă

Cred că sunt utilizatori ce pot ieşi din tiparul de mai sus. Ei înţeleg că nu au nevoie de anumite funcţii şi renunţă la laptop pentru tabletă. Marea majoritate nu o va face pentru că în termeni reali, lipsurile sunt importante.
Tableta intră să completeze tabloul smartphone + laptop. Nu să le înlocuiască pentru că nu are cum. Încă.
Eu sunt utilizator de laptop şi am unul la muncă. Acasă mai am două, unul fiind un netbook cu care plec în orice delegaţie. De smartphone nu mă despart că e modul prin care stau permanent în contact cu prietenii şi noutăţile. Acum am descoperit tableta şi seara, e plăcut să parcurg ştirile şi să mă mai uit la un film. Când călătoresc e mai simplu să citesc/să mă uit la filme de pe tabletă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu